Totalt antall sidevisninger

torsdag 8. april 2010

Når pappa ikke kan hjelpe

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=595956
Tragedien Christoffer skal granskes på nytt. Etter at far til den vesle gutten har anket statsadvokatens avgjørelse om at moren ikke hadde noe ansvar når gutten ble mishandlet til døde gjennom langvarige overgrep fra stefaren, skal saken endelig tilbake til politiet. Nå kan det komme et svar på om det er mulig for en mor å ikke oppdage at barnet hennes utsettes for så grov mishandling over så lang tid at det til slutt dør av skadene.

Den nye etterforskningen er en liten seier for Christoffers far, og kan gi et håp for andre, norske fedre i liknende situasjon. Norske fedre som har mistanke om at barna utsettes for overgrep når de bor hos mor, kan lite gjøre. Både barnets mor og evt andre i hennes husstand, kan være overgripere.
Faren i denne saken hadde ingen mulighet til å hjelpe sønnen sin mens overgrepene ble utført, fordi Christoffers mor også nektet ham samvær etter at hun flyttet sammen med en ny mann. Den vesle gutten ble utsatt for TO typer overgrep. Først nektet kontakt med sin egen pappa, så mishandlet av den mannen som moren hadde flyttet sammen med.
I tillegg lukket skolen øynene for at noe galt foregikk, selv om gutten stadig var påført skader. En av landets største spesialister på barnemishandling, mener mange tilfelle av grov mishandling blir oversett fordi "man" ikke vil tro det kan skje hos mor. Dette til tross for undersøkelser som viser at mor oftere er voldelig mot barna, enn det far er.
70.000 norske barn har ikke regelmessig kontakt med sin pappa etter samlivsbrudd. Samværsboikott skjer over hele Norge uten at noen myndigheter er villig til å gjøre noe. En mor kan fritt nekte kontakt mellom far og barn når det passer henne. Det får ingen andre konsekvenser enn at hun faktisk kan kreve far for mer i bidrag siden han jo ikke har samvær med barnet sitt! Samtidig finnes det ingen lovhjemmel for at far kan kreve at barnet f eks blir undersøkt av spesialist, som barnepsykolog eller liknende, slik at overgrep kan avsløres. Slike initiativ kan mor effektivt stanse. Bare den som har daglig omsorg for barnet, kan godkjenne slikt.

2 kommentarer:

 1. Er flau over systemet i "verdens beste land"...
  Dette er en virkelig tragedie. Faren burde hatt full omsorg etter totalt omsorgsvikt fra mor. Det er like mye mor som har påført denne gutten skadene, fordi hun ikke har gjort noe. hun har ikke forhindret det.
  Og til og med den dag i dag får de lov til å beholde babyen som kom til verden i fjor?! Det er helt horribelt etter min mening.

  Det burde være mer rettigheter for far!
  Spesielt i slike saker som Christoffer-saken.
  Christoffer ble et offer for den norske stat (skole, barnevern, sykehus, legevakt osv)!
  Totalt svikt av alle, og jeg tror ikke det er hverken første eller siste gang. Og noe må gjøres! (og 8år for en slik sak, og slipper garantert ut etter 3-4 pga fin oppførsel..)

  SvarSlett
 2. Tviler på at rett person er dømt i saken. Det er tross alt mer sannsynlig at mor mishandlet barnet enn at stefar gjorde det.

  SvarSlett