Totalt antall sidevisninger

tirsdag 4. mai 2010

Drept av mamma

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/foreldrevold/artikkel.php?artid=10004921

VG`s oppslag om foreldredrap av barn, er svært viktig. Kanskje kan det føre til tiltak som gjør at vi i fremtiden kan få færre slike tragedier. I VG kan vi lese at mer enn tjue prosent av ungene blir drept av sin egen mor. De øvrige av far. I enkelttilfelle er det stemor eller stefar som står for ugjerningen. I det mest omtalte barnedrapet i Norge, Christoffer-saken, ble morens nye mann dømt, mens Christoffers mor, som faktisk bodde i hjemmet der ugjerningene ble begått, ikke ble stilt til ansvar. Skolen til gutten blir kritisert for ikke å ha oppdaget noe, men burde ikke mor være den første til å oppdage? Christoffer kunne heller ikke få hjelp av sin pappa. Moren hadde uten noen som helst grunn nektet ham og sønnen samvær etter at hun fant en ny mann. Denne nye mannen mishandlet barnet hennes så lenge og så grovt at han døde av skadene.

Oopps…? Holder jeg feil fokus her? Var det ikke slemme menn det var snakk om? Joda. I VG. Og dermed i folks bevissthet. Bevisstheten dannes av blant annet mediene. VG er med sin reportasjeserie med på å skape et ensidig inntrykk av at det er fedrene som er drapsmenn. Det er fedrene som er slemme. Det er samvær med far som er farlig. Sannheten er at også mødre er farlige, og i det daglige er de langt mer voldelige mot ungene sine, enn det far er!

I VG forteller mødre om tapet av barna etter at far har drept dem. Hvorfor spør ikke VG fedre om tapet av barna som MOR har drept?

Jeg synes det er uendelig viktig å se på helheten når det gjelder disse tragediene. Det er nemlig ikke slik at menn er slemme og kvinner er snille. Å tro på det er naivt og farlig enkelt.

Mødrene oftest voldelige

Krisesentersekretariatets mektige leder, Tove Smaadahl, får igjen komme frem med sine synspunkter om slemme menn. Hun sier blant annet at domstolene ofte ser bort fra fars vold mot barna når det er snakk om barnefordeling. Domstolene tar ikke hensyn til barnas beste. Jaha! Det er da ganske merkelig at ingen ser på fakta om vold mot barn. Norske undersøkelser (som støttes av utenlandske) påpeker at mødre oftere enn fedre er voldelige mot barna sine. Grov vold like oftere, andre voldsformer langt oftere! Samtidig er det nettopp mor som beholder barna i de aller fleste tilfelle, og forskning om vold mot barn viser at enslige mødre er høyrisikogruppen for denne volden!

Av landets 270.000 barn som er ofre for samlivsbrudd, sitter mor med daglig omsorg i de aller, aller fleste tilfelle. Omsorgsretten tar/får hun nærmest automatisk. Mange fedre opplever at de møter veggen når det er spørsmål om hvor barn skal bo. Noe annet enn mor, er oppsiktsvekkende. Mødre har et mektig våpen allerede fra samlivsbruddet er et faktum: Dersom de ”tar” ungene (flytter med dem, eller hiver far ut), kan de nekte far samvær med ungene, og ikke la ham se dem igjen før han ”gir seg”. Samvær skal være på mors premisser, ellers…!! Fasen rundt samlivsbrudd er ofte svært konfliktfylt. For slike handlinger belønnes mor av det norske systemet. Hun kan kreve far for mer i bidrag fordi han ikke har samvær. Når far setter i gang prosesser for å forsøke å få samvær eller daglig omsorg, er han ”konfliktskaper”. Barn skal skjermes for konflikter. En velkjent formulering i domsavgjørelser er at barna skal bli hos mor for å få ”ro og forutsigbarhet”. Er det rart mange menn blir dypt fortvilte? Hvem er egentlig konfliktskaperen?

Fedre gir opp kampen

Den eneste undersøkelsen som sier noe om barnefordeling i rettssalene, stammer fra dommer i lagmannsrettene i Norge. Her var det nesten likelig fordeling mellom mor og far når det gjaldt hvem som fikk daglig omsorg for ungene. Det er ikke gjort noen undersøkelser i tingrettene, som er den instans som behandler de fleste sakene. Det er min påstand at fedre ofte gir opp på dette nivået i rettsvesenet, både fordi de føler at det er nesten umulig å nå fram, og fordi de oftest må bære alle utgifter, mens mor slipper unna uten å betale en krone. En rettsprosess om barnefordeling kan koste hundretusener av kroner, og i slike saker er det aldri slik at ”taperen” betaler. Om far skulle vinne fram, må han likevel betale regningen.

Undersøkelen fra lagmannsrett viser også at far oftere ”vinner” når det gjelder tenåringer, mens mor oftere ”vinner” i striden om de små. Kan det ha sammenheng med at barna nesten kan bestemme selv fra 12 års alder? Undersøkelser om fordeling av samvær viser for øvrig også at der far har daglig omsorg, får mor oftest mer samvær enn det som er vanlig, mens der mor har omsorg, får far mindre samvær. Er fedrene egentlig ”snillere” på dette området? Ser de oftere barnas behov for god kontakt med den andre forelderen? Har det sammenheng med at barnas behov for kontakt med begge foreldre overskygger økonomiske motiver? Jo mer samvær med den andre, jo mindre bidrag…

Ny barnelov, flere konflikter

Stortinget har nettopp vedtatt den nye barneloven. Den gir to overnattinger mer pr måned for samværsforelderen som et utgangspunkt. Gjelder selvsagt bare saker etter 1.juli i år, slik at alle eksisterende samværsordninger faller helt utenfor. Men det finurligste er at den nye samværsnormalen gir mindre i bidrag til forelder med daglig omsorg (oftest mor). Aner vi at det blir enda mer konflikter av dette? Om mor ikke vil gi far samvær etter den nye loven, risikerer hun jo ingen ting som helst. Det har ingen konsekvenser om hun nekter. Blir det rettssak, er det far som må betale kostnadene. Og han er jo ”konfliktmaker” når han vil gå til retten. Dermed er han nesten dømt til å tape.

De aller fleste fedre som ønsker å ha god kontakt med barna sine, gir opp før de kommer så langt som til retten. Mange menn som har kontaktet mannskampen.no, forteller at de hele veien må gi seg, ellers risikerer de å tape alt. Kvinner har gjerne et rådgivende nettverk i konflikten. Det er venninner og folk som arbeider i selve ”systemet”. Der får de råd om hvordan de skal gå fram for å sikre seg selv. Menn mangler ofte et nettverk de kan få hjelp hos.

Livskrisesenter for menn

Uten et likestilt utgangspunkt mellom fedre og mødre i de mange konfliktene om barna ved samlivsbrudd, er det dessverre også duket for tragedier. Ofte latterliggjøres beslutningen som nå lovfester et tilbud om krisesenter også for menn. Krisesenter forbindes med kvinner som er utsatt for (eller hevder å være utsatt for) vold. Menn er da ikke utsatt for vold? Joda, det skjer, men kanskje et krisesentertilbud for menn også burde omfatte livskriser av så enorme dimensjoner som vi her snakker om, nemlig samlivsbrudd og tap av kontakten med barna.

Noen som savner linker til fakta? Finnes masse av det på bloggene mine. Bloggadressene på mannskampen.no.

15 kommentarer:

 1. oj! her var det noen som syntes synd på seg selv, gitt!

  SvarSlett
 2. Menn skal jo helst holde kjeft og bøye hodet... eller hva? Men langsomt kommer det sigende inn, det som er fakta om vold i nære relasjoner. Å omtale dette, handler ikke om å synes synd på seg selv.

  SvarSlett
 3. Gode poeng her. Alle veit hvordan det går når norske familier løses opp. Mor tar barna og far får knapt se barna. Som en tosk får far den ære å betale bidrag.

  SvarSlett
 4. Lær deg å lese statistikker...av disse du misbruker og! Neste stopp for deg er å erklære at Norges menn kan føde sine egne unger og at de er bedre fødere.
  LOL!
  Penis-histerikus foren DERE!
  Du sannelig hater kvinnene du!

  SvarSlett
 5. å ta et slikt tema, tragisk og uforståelig for de aller fleste for så å snu fokus over på sin egen følelse av urettferdighet er vel noe av det mest egoistiske jeg har vært borti.

  kanskje vi kan la de stakkars barnas minner og deres sørgende etterlatt få beholde fokuset her. så kan forsmådde foreldre av begge kjønn lufte sin frustrasjon et annet sted.

  SvarSlett
 6. Alejandra: Det er heldigvis stadig større fokus på familievold. Merkelig nok er det sjelden mødre tiltales, til tross for solide undersøkelser her i landet som viser at det er de som er mest voldelige mot barna.
  http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1246405.ece
  Årsaken kan kanskje være at samfunnet helst ikke vil se at kvinner er voldelige? Det er menn som er de slemme, får vi høre hele tiden. Selv justisminister Knut Storberget tuter i vei på den måten. Han snakker om vold og samvær med barn, og alle vet at samvær er det samme som fars tid med barna, siden de aller fleste barna bor med mor etterv samlivsbrudd:
  http://www.bt.no/nyheter/Vil-gjoere-det-lettere-aa-nekte-samvaer-986641.html
  Han burde vite bedre. Fagfolk på barnemishandling frykter at mødre er enda verre enn man skulle tro:
  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.1210218
  Den nye barneloven setter totalt forbud mot all vold mot barn. For å hjelpe ofrene, er det viktig å melde fra om mistanke, enten overgriperen er kvinne eller mann!

  SvarSlett
 7. Alter Rigo: Det er dessverre slik at det er et svært ensidig fokus på at det er menn som er slemme. Det er et nytt overgrep mot alle de andre ofrene å ikke snakke om de som utsetter DEM for vold.

  SvarSlett
 8. og seriøst? du siterer avisartikler som kilder for dine utsagn. noen peer reviewed artikler fra seriøse journaler, norske eller utenlandske? eller henter du alt materialet ditt fra dagspressen og fra slarv fra andre som er i din egen posisjon?

  sykt og latterlig. la de hjelpeløse barna få beholde fokuset her. du er stor gutt og bør kunne ta vare på deg selv.

  SvarSlett
 9. Alter rigo: Avisartiklene refererer norske undersøkelser og norske fagfolk. Nærmere sannheten er det vel vanskelig å komme? Men server gjerne mer seriøse linker her, som viser at jeg ikke har rett. Du skal være velkommen!

  SvarSlett
 10. nei, lete opp balanserte og seriøse kilder slik at andre skal slippe og gjøre jobben selv, det holder jeg meg for god til. dessuten har jeg bedre ting å drive med. mens du sitter og synes synd på deg selv og skriver bloginnlegg med dårlig skjult forsmedlighet på bekostning av tragedien til disse barna og familiene deres, så er jeg ute og snekrer sandkasse til barna mine. kanskje du ville bli litt lettere til sinns om du brukte energien din til noe mer produktivt.

  SvarSlett
 11. Norske fedre er verdens beste (Anniken Huitfeldt).
  Lykke til i sandkassa :-)

  SvarSlett
 12. Oi. En SKIKKELIG kilde (Anniken Huitfeldt) - er ikke det hun du mener er statsfeminist og det som verre er i samme sammenheng?

  Gjør det ikke vondt/blir du ikke kvalm av å bruke vikarierende argumentasjon? Du kan vel ikke ta henne for god fisk BARE hver gang hun sier noe som passer deg? For det skulle tatt seg ut.

  SvarSlett
 13. "I VG kan vi lese at mer enn tjue prosent av ungene blir drept av sin egen mor. De øvrige av far. " Det vil vel si at 80% er begått av FAR! Og det er vel veldig alvorlig... som mor tar eg inn over meg at det finnes mødre som tar livet av sine barn og eg kan ikkje finne nokon unnskyldning for dei!!! Men du meiner visst at alle barnemord som blir begått av far, egenteleg er mor sin feil!! Menn har visst ingen ansvar for egne handlingar! For det er jo så synd i MANNEN! Som MANN! Mor må oppføre seg slik far vil viss ikkje så må jo me forstå at far berre må drepe ungane! Eg forstår deg ikkje og ikkje fokuset ditt i denne saken! Men det er du sikkert vant med!!!

  SvarSlett
 14. Ja, er det egentlig ok at de resterende 80% drepes av faren sin? Åja, det hadde jeg glemt, menn som taper en barnefordelingssak er jo ofte traumatiserte, og ser vel ingen annen utvei enn å ta livet av barnet. Helt forståelig!

  SvarSlett
 15. Elin/Kathinka: Jeg tror dere misforstår litt. Det fokuseres ensidig på "stygge menn", men vi må holde oss til fakta. Fakta er: Menn begår den groveste vold, men det gjør også kvinner. Derfor må vi også omtale kvinner. Menn begår de fleste seksuelle overgrep, men kvinner begår en god del! Kvinner mishandler flest egne barn, men menn mishandler også en del. Like mange kvinner som menn er voldelige i parforhold. Ved den groveste volden, som drap, dominerer menn statistikken.
  Det finnes også områder som ikke utredes, som f eks mishandling av spedbarn. Årlig dør 16 spedbarn av mishandling, men man går ut fra at kvinner ikke er voldelige....
  Skjønner dere fokuset? For ofrenes skyld er det viktig å plassere ansvaret der det hører hjemme. Hos begge kjønn!

  SvarSlett