Hva som er rett og galt i barnebortføringssaken fra Åmli, får tiden vise, men det er verdt å merke seg at en av Norges fremste juridiske eksperter mener moren kan få problemer i barnefordelingssaken.
– Dersom det viser seg at moren selv har stått bak bortføringen vil jeg si det såpass sterkt at hun har forspilt sine sjanser til å få jentene tilbake, sier Gunn- Mari Kjølberg til NRK.no.
Kjølberg regnes som en av Norges fremste eksperter i barnefordelingssaker, ifølge Fædrelandsvennen. Hun sier at denne måten å håndtere en konflikt på ikke vil falle heldig ut.
– Det å ta seg inn med makt, og utsette barna for det traumet det må være å se far bli bundet, og deretter bli fjernet med makt, vil være svært alvorlig, sier hun.
Gunn-Mari Kjølberg sier domstolene er lite glad i at folk utsetter barna sine for denne typen løsninger på problemene, skriver nrk.no.
– Selvtekt i seg seg selv i barnefordelingssaker er domstolene generelt lite glad i. På den andre siden sier dette kanskje noe om en omsorgsgiver som er villig til å gå til det skrittet, både overfor egne barn, og utsette barnas far for de handlingene som mediene skriver om, sier hun.
De sju personene som er siktet for grov vold mot barnas far, samt blant annet tvangsutøvelse, ble løslatt i kveld. Mor til barna sitter fortsatt fengslet, og barna er tatt hånd om av barnevernet.
I flere år har faren hatt en minimal samværsordning med de to jentene sine. Han har fortalt at de ønsket å bo hos ham og gå på skole i Åmli, etter at han hadde dem på sommerferie. Da de ikke vendte tilbake, stormet sju menn fra mors nettverk inn i huset hvor jentene sov, og angrep faren med øks, før han ble bundet og utsatt for vold. Jentene ble ført ut av huset til en fluktbil, og via en avledningsmanøver kom moren seg unna med dem, mens de sju inntrengerne ble stanset og pågrepet av politiet.
Morens advokat har uttalt at det aldri er aktuelt at barna skal tilbake til sin far. Faren er for lenge siden dømt for vold mot mor, men det er ikke fremkommet noe i denne saken som tilsier at han har oppført seg galt i forhold til døtrene.
De to jentene er 13 og 14 år gamle. Fra barn er 12 år gamle skal det legges stor vekt på hvor de selv ønsker å bo, selv om de ikke fullt ut kan bestemme selv. I denne saken er det fremkommet at jentene selv ønsket å bo hos far, og ikke ville tilbake til sin mor.
Second that!
SvarSlettHva fars tidligere "dom" er for får vi heller spekulere i inntil videre (vold er jo blitt et nesten ubegrenset begrep de siste årene...) Dersom jentene har ytt ønske om å få bo hos far skal dette bli hørt og sånn skal det være. Utfra min subjektive verden virker det som moren på forhånd har bestemt seg hva som er best for døtrene. Koste hva det koste vil. (Trikset for mor er vel å late som hun ikke visste noen verdens ting om dette)...
Er kanskje ikke helt innsatt i saken(e), men hva er den store forskjellen på denne sahen og Skah-saken????
SvarSlettMener Gunn- Mari Kjølberg att Kalid Skah nå har en god sak i en ev barnefordelingssak i en norsk sett? Jeg har selvfølgelig ingen ting tilovers for denne fremgangsmåten men reagerer samtidig på sakens status pr idag.. Hadde ikke moren aleneomsorg for barna? isåfall begynner jo barnebortføringssaken, juridisk sett, allerede når far ikke leverer barna tilbake til avtalt tid, eller? rett meg gjerne om jeg har missforstått saken..
Det er 2 grunnleggende forskjeller på denne saken og Skah saken.
SvarSlett1. Skah ble aldrig utsatt for vold eller trusler om vold.
2. Barna selv ønsket ikke være hos ham.