Totalt antall sidevisninger

onsdag 17. juni 2009

Tvinges til samvær med voldelig mor

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=565739
En undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress viser at barn i noen tilfelle tvinges til samvær med en voldelig forelder. Hva med barn som tvinges til å bo hos en voldelig mor? De aller, aller fleste barna etter samlivsbrudd bor med sin mor, og undersøkelser viser at barn oftere blir utsatt for vold fra moren sin, enn fra faren!
Undersøkelsen, som gjengis blant annet her i VG i dag, forteller ingen ting om hvor mange barn som skal være utsatt for en voldelig samværsfar. Det er gjort et utvalg på 160 saker fra lagmannsretten, og forskeren sier at det er “flere saker” hvor barn må ha samvær med en voldelig forelder.
Ikke mye å bli klok på! Uten å ha lest undersøkelsen, vet jeg ingen ting om forskeren bare har tatt for seg saker med påstander om vold, om det foreligger dommer om vold, eller hva som måtte være grunnlaget.
Barn skal selvsagt IKKE tvinges til noe de ikke vil, og spesielt ikke om de risikerer å bli utsatt for overgrep, men jeg reagerer sterkt på at samværsforeldre (som i nesten alle tilfelle er menn) igjen skal henges ut. For to-tre uker siden lykkes justisminister Knut Storberget i å dra fram en Trine Pettersen, som for en generasjon siden levde i et voldelig hjem, og hun fortalte hele Norge at hun mener fedre ikke automatisk bør få samvær med ungene sine! Samtidig roser justisministeren seg selv for å gjøre en innsats for kvinner og barn. Straffeloven er skjerpet når det gjelder vold i nære relasjoner, men justisministeren sier ikke et pip om at dette også omfatter voldelige mødre. Det er fedrene han har fokus på.
Vi står rett foran endringer i ny barnelov i forbindelse med samvær for barn, der barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt har varslet at hun ikke vil gjøre det lettere for fedre å være sammen med barna sine. Derfor passer det godt at såvel Trine Pettersens synspunkter, som Nasjonalt kunnskapssenters undersøkelse, kommer nå. Det får oss til å tro at vold i nære relasjoner er det samme som voldelige menn, og at barn tvinges til å være sammen med fedre som mishandler dem.
Da er det jeg reagerer: Hvem er det som spør barn om de vil bo med en voldelig mor? Nesten alle barn etter samlivsbrudd, bor med mor. Bare tre prosent med far. Undersøkelser viser at mødre oftere er voldelige mot barna sine, enn det fedre er. Hvorfor i himmelens navn er det aldri fokus på dette?
Hvis en samværspappa hevder, og kanskje dokumenterer, at barnet utsettes for vold hos mor, og at det helst vil bo fast hos ham i stedet, men retten kommer til at barnet likevel skal bo hos mor… hva da? Hva er verst, om det går an å spørre slik: Å ha samvær av og til med en voldelige forelder, eller bo fast og nesten hele tiden hos en voldelig mor?
For disse mødrene finnes!

3 kommentarer:

 1. Jge lette på nettsidene til NKVTS, men fant dessverre ikke rapporten.

  SvarSlett
 2. Jeg fant den ikke der, jeg heller, men den gikk ut via NRK i går, og videre i bl a VG og Aftenposten.

  SvarSlett
 3. Stemmer det, den er helt fersk.

  Har akkurat sendt en melding på Twitter til Justisdep. om den NOVA-rapporten du vet.

  SvarSlett