Totalt antall sidevisninger

mandag 21. september 2009

Overgriperne er både kvinner og menn

http://www.dagbladet.no/2009/09/22/kultur/litteratur/herbjorg_wassmo/8232353/
Herbjørg Wassmos historie om de overgrepene hun ble utsatt for som barn, er viktig. Hun hører til blant landets største forfattere, mange har lest bøkene hennes, og nettopp denne statusen gjør at hennes fortelling når store deler av Norges kvinner og menn, gutter og jenter.
Blant disse er det ikke så få som opplever, eller har opplevd, seksuelle overgrep. Mange vil nok gjenkjenne seg i Wassmos beskrivelse av hvorfor hun tiet. Hun så for seg at det ville bli en familiekatastrofe. Derfor skrev hun i stedet hendelsene inn i en liten bok.
Det er mange ofre for seksuelle overgrep i Norge. De er ofre for både menn og kvinner. Det er viktig at alle har en mulighet til å bli sett, og en visshet om at de vil bli trodd, slik at de kan få hjelp. Ulike undersøkelser gir noe ulike tall på hvor mange barn og unge som blir misbrukt, men om en forholder seg til at 14 prosent av jentene og 9 prosent av guttene utsettes for slike overgrep, får en følgende skremmende virkelighet:
På en skole med 1000 elever, lik kjønnsfordeling, vil 70 jenter og 45 gutter være utsatt for seksuelle overgrep. De fleste overgriperne er menn. Noen få av jentene, og ca 15 av guttene på denne skolen, er seksuelt misbrukt av kvinner. I de fleste tilfellene er det av barnets egen mor.
Såvel når det gjelder seksuelle overgrep, som vold mot barn og ungdom, er det viktig å ha for øyet at det finnes voksne overgripere av begge kjønn. Både mamma og pappa, stefar og stemor. Bare når man tar denne virkeligheten inn over seg, har man mulighet til å se ofrene.

3 kommentarer:

 1. Veldig bra du har fokus på barna denne gangen.... du skriver at det er både menn og kvinner som er overgriper og du har tall på dette. Ut fra disse tallene er det en stor overvekt av menn som er overgriper... og det er vel derfor menn også ofte blir nevnt.

  SvarSlett
 2. Hm... Men når mor er den mest voldelige i forhold til barna, er det jo litt merkelig at hun aldri nevnes? Bare far.
  Jeg merker meg at flere reagerer sterkt på at jeg trekker statistikkene inn når disse forteller om kvinnelige overgripere. "Man skal da ikke fokusere på kjønn". Men når overgriperne fremstilles som bare menn, er det ingen tilsvarende reaksjoner...

  SvarSlett
 3. Du mister all troverdighet når innbiller deg at kvinner kan begå seksuelle overgrep. Det kan de jo slett ikke, for kvinnelig seksualitet er alltid et gode. Seksualitet er noe som utelukkende tilhører kvinner. For heteroseksuelle gutter er sex stort sett alltid mangelvare og for disse er det grusomt fornærmende at du hevder seksuelle overgrep begått av kvinner er et problem.

  Det du driver med er ikke noen mannskamp, men fordekt eller utilsiktet feminisme. Det et er synd, for vi trenger flere mannsaktivister.

  Kvinner kan selvsagt begå andre typer overgrep. Det er ofte kvinner som står bak vold mot barn, og det er et reelt problem. Men når du blander seksuelle "overgrep" inn i det, så vekker du ikke sympati for disse barna, men tvert imot misunnelse. Kanskje du mener godt, men virkningen er feministisk.

  Det burde ikke være nødvendig siden alle med et fnugg av livserfaring skjønner det, men hvis du trenger referanser på at sex er en kvinnelig ressurs, så anbefaler jeg artikkelen "Sexual Economics: Sex as Female Resource for Exchange in Heterosexual Interactions" av Roy Baumeister. Du finner den her: http://www.psy.fsu.edu/%7Ebaumeistertice/pdfmail.php

  SvarSlett