Totalt antall sidevisninger

mandag 11. mai 2009

Feilaktig om den norske mann

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/kvinnedrapene/artikkel.php?artid=572815
Drapene på Nesøya er en forferdelig tragedie. Sammen med Tove Smaadal i Krisesentersekretariatet bruker VG tragedien for å understøtte et bilde av den norske mann som en primitiv og grusom voldsutøver. Dette er ikke riktig!
Når VG lister opp bildene av kvinner drept av sine menn gjennom det siste tiåret, ser det grusomt ut, men det er ikke slik at eks-menns drap av kvinner er noe som sprer seg som en farsott! Gjennom mange, mange generasjoner er de aller fleste drap begått i nære forbindelser. Den svært dominerende forbindelse på statisikkene, er "venn/bekjent", mens ektefelle/samboer/ex kommer lenger ned på lista. Det er ikke å undres over at det er i disse gruppene flest drap begås. Det er jo der mennesker omgås, på godt og vondt.
Ingen voldshandlinger kan unnskyldes, men de skal heller ikke misbrukes mot noen. I årevis er norske menn fremstilt som voldelige og farlige, men dette bildet er ikke riktig. Den som f eks leser litt om krisesentrene, vil ha fått det inntrykk at de oversvømmes av fortvilte kvinner og barn, på flukt fra farlige, norske menn og fedre. Hvorfor forteller da Krisesentersekretariatets egen statistikk om en betydelig nedgang? Sterkest hos etnisk norske, men også en målt nedgang fra folk med innvandrerbakgrunn?
Gjennom de siste årene er det blitt skapt et bilde av den norske mann som et voldelig monster. Mannen i vårt århundre står overfor store utfordringer. Han er angivelig voldelig i ekteskap/samboerskap slik at kone og barn må på krisesenter, han er farlig mot sin eks, slik at han må få besøksforbud, og kvinnen få voldsalarm, han begår seksuelle overgrep mot barn osv.
Det er et fokus på slike forhold som gjør at mange tror det er slik menn er. Dette sitter fastspikret helt inn til Arbeiderpartiets kjerne, justisdepartementet og barne- og likestillingsdepartementet. Hele veien blir det fortalt om voldelige menn, og kvinner/barn som ofre.
Nylig fikk jeg en mail fra en gruppe studenter som ville ha min hjelp til en større oppgave om vold i nære relasjoner, som de skulle gjøre for en fremtredende, norsk kommune. Siden jeg blogger bl a om dette, tenkte de at "aha, der er hjelp å få!" Godt tenkt? Studentene ville ha kontakt med kvinner som var utsatt for vold fra sine menn, siden det var dèt det dreide seg om! I deres verden, og den aktuelle kommunens verden, var "voldelige menn" det samme som vold i nære relasjoner.
Jeg fortalte studentene at vold i nære relasjoner er langt mer enn dette, og rådet dem til f eks å kaste seg over kvinners vold i parforhold, og kvinners vold mot barn, fordi de da ville kunne gjøre noe som vakte oppsikt, i stedet for å tute i samme ulvekor som alle andre. Jeg hørte ikke noe mer fra dem.
Det finnes godt dokumentert at kvinner forøver vold i parforhold like ofte som menn. De mishandler barna fysisk og psykisk oftere enn menn, misbruker barna sine seksuelt langt oftere enn mange er villige til å tro: Opp mot hvert tredje misbrukte barn, er misbrukt av en kvinne! En av landets mest erfarne barneleger mener kvinner står bak mange av de groveste tilfelle av barnemishandling uten at noen forstår det.
Dette er det bemerkelsesverdig stille om. Når det settes fokus på vold i nære relasjoner i Norge, er det vel ganske typisk at det kun settes fokus på voldelige gutter og menn? Selv om dette bare er halve sannheten? Et skremmende eksempel er nettsiden http://www.saahardtsaa.com/ som også linkes til av det offisielle Norge i forbindelse med vold. Her finnes det ikke en eneste, voldelig jente eller kvinne. Hvorfor det?
Når den norske mann av 2009 arbeider for å få omsorgen for ungene sine ved samlivsbrudd, kjemper han i de fleste tilfelle en nokså håpløs kamp. "Uten at det koster dem en kalori" kan norske kvinner ta med seg ungene og gå, Bare 3 prosent av de mer enn en kvart million "skilsmissebarna" bor hos far etter brudd. I mange tilfelle vil en hevngjerrig eksdame at far ikke skal ha samvær med ungene i det hele tatt, og med barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt i ryggen, kan de trygt gjøre sånt videre. Hun er på kvinnenes side, og bare der! Før sommerferien (vanskelige saker plasseres der for å minske debatten) legger hun fram forslag til ny barnelov. Den gir ingen bedring for fedre og barn. Typisk nok ble forrige runde i denne saken plassert midt i julestria...
Det som skiller seg ut i statistikken, er drap. I følge VG er det 81 kvinnedrap hittil i dette århundret, som er begått av menn/eksmenn, og krisesentersekretariatets Tove Smaadal benytter anledningen til å fortelle om de fæle mennene...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar