Totalt antall sidevisninger

fredag 29. mai 2009

Voldtatt av mamma

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=554070
Vi har enda ikke kommet over Josef Fritzl, så ser det ut til at enda en ny incestovergriper er avslørt. Menn er grusomme, ikke sant? Eller er kvinnene like ille?
Er egentlig kvinner og mødre så mye bedre? Eller er det lettere å skjule groteske overgrep, fordi guttene som voldtas av mødrene sine, ikke blir gravide!
Overgrepene det er snakk om, er definert som voldtekt etter den nye loven. Er det noen forskjell på å bli voldtatt av mamma, enn av pappa? Ja, kanskje det er enda verre!
Det er viktig å vite at mange seksuelle overgrep, spesielt mot gutter, blir gjørt av guttenes mødre. Denne gruppen av incestofre lider i følge fagfolkene under enda større tabu. Ikke engang hjelpeapparatet de trenger, er utviklet godt nok!
Vanskelig å snakke om
- For det første er det vanskelig å snakke om seksualitet i samfunnet. Enda vanskeligere er det å snakke om seksuelle overgrep. Og få ting er mer tabu enn å snakke om mødre som overgripere, sier faglig rådgiver Marianne Lind ved Senter mot incest i Oslo til Nettavisen.
Sexolog Thore Langfeldt skriver i tidsskriftet Sexologi at «mye kan tyde på at så mange som 20-25 prosent av alle overgrepene begås av kvinner, og kanskje spesielt mødre.»
Jeg synes det er viktig å få fram dette, fordi det enorme fokuset på "slemme menn" i alle sammenhenger, gjør at de som utsettes for overgrep fra kvinner, risikerer ikke å bli sett! De vil kanskje ha enda vanskeligere for å søke hjelp. På sammme måte som Regjeringen holder et ensidig fokus på at vold i nære relasjoner (familievold) rammer bare kvinner og barn, er det i samfunnet vårt et ensidig syn på at overgrep mot barn er det menn som gjør...
Begge deler er uriktig! Mødre mishandler barna oftere enn menn, og mødre kan stå bak hvert tredje misbruk av gutter. Samt av en del jenter!
Senter for seksuelt misbrukte menn (SMM) i Oslo er ett av stedene man kan henvende seg for å få hjelp.
Banebrytende forskning
- Per definisjon handler morsrollen om omsorg. Overgrep er jo det motsatte av omsorg. Når noen da begynner å blande omsorg med overgrep, blir menneskene rundt både forvirret og handlingslammet. I stedet for å gripe inn, trekker de seg unna og later som om overgrepene ikke skjer, forteller Marianne Lind.
Marianne Lind var banebrytende når det gjelder forskning på området. Allerede i 1993 ledet hun er gruppe på 23 kvinner som var blitt utsatt for seksuelle overgrep av kvinner.
For 21 av de 23 kvinnene var overgrepet begått av mødrene deres.
Tendensen er at mannlige overgripere i større grad er ute etter å tilfredsstille seg selv. De er mer fysiske i sin maktbruk. Kvinnelige overgripere utøver i mye større grad psykisk misbruk, sammenblandet med de seksuelle overgrepene. Et kraftfullt overgrep som resulterer i blåmerker er svært synlig, mens et overgrep innbakt i morsrollen er så ullent og uhåndterlig, sier leder Endre Førland ved SMM.

2 kommentarer:

  1. Her klarer du altså å vri en aldeles grotesk forbrytelse begått mot uskyldige personer til en liten filleting? Mener du at det å bli voldtatt av sin far i 27 år egentlig ikke er så ille? Og at media skal hysje dette ned fordi det medfører at alle mannfolk blir stigmatisert?

    Jeg er enig i at det er ALTFOR lite fokus på mødre som voldtar sine barn, og at dette er noe som bør bringes frem i dagens lys - helst så fort som mulig. Men er du virkelig sikker på at det er verre å bli misbrukt av mor enn av far? Jeg innbiller meg at det er omtrent like ille.

    SvarSlett
  2. Tror nok du misforsto litt. Ingen vold/overgrep er noen filleting, ingen ting skal hysjes ned. Jeg forsøker å vise helheten. Fokus er ensidig rettet mot mannlige overgripere, og ofrene for disse.
    Det er fagfolk som mener at overgrep begått av mor, kanskje er verre, fordi man ikke skulle tro det er mulig, og fordi det både er enda vanskeligere å melde fra, og bli trodd!

    SvarSlett